t

20 yıllık tecrübe ile, işinizi ve işletmenizi büyütmek ve geliştirmek için profesyonel çözümler sunuyoruz.

KOBİ TEKNOYATIRIM – KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı

Ar-Ge/yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla işletmelerce gerçekleştirilecek yatırımlar desteklenmektedir.

Destek oranları aşağıdadır:

 

Programdan Yararlanma Koşulları

  1. KOSGEB ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge veya yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya
  2. Patent belgesi ile koruma altına alınan veya
  3. Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan veya

ç)Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim belgesi alınan veya

d)Yurt içi teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan işletmelerin, bölgede sonuçlandırdıkları ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya

  1. Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan veya
  2. 12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen ar-ge ve yenilik faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan prototip çalışması başarıyla tamamlanmış ürün için yapılması esastır. Ürün sahibi işletmeler veya ürünün fikri sınai mülkiyet ve telif haklarını sözleşme ile hak sahibinden devralmış işletmeler başvurabilir.
  • Ar-Ge veya yenilik projesi; kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenerek başarı ile sonuçlanmış ve başarı ile sonuçlandığına dair belgeye sahip olan işletmeler, projenin başarı ile sonuçlandırıldığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde programa başvuru yapabilirler. KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge veya yenilik projelerinin başarıyla tamamlandığını gösteren kurul karar formunun evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 5 (beş) yıllık süre hesaplanır.
  • Patent belgesi ile koruma altına alınan ürüne ait başvurularda; patent belgesinin veriliş tarihinin, başvuru tarihinden itibaren en fazla 5 (beş) yıl önce olması esastır. Patent belgesi ile koruma altına alınmış ürünlerde patentin işletmeye devrinin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleşmiş olması gerekir.
  • Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan ürün için doktora mezuniyet tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içinde destek programına başvuru yapılması esastır.
  • Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim Belgesi ile başvuru yapacak işletmelerin, TÜR Deneyim Belgelerinin geçerlilik süresi içerisinde destek programına başvuru yapması esastır. Başvuru yaptıkları tarih itibariyle TÜR Deneyim Belgelerinin geçerli olması gerekir. TÜR Deneyim Belgesinin geçerlilik tarihinin başlangıcı, belge üzerinde belirtilen ürünün piyasaya arz tarihidir.

5)Yurt içi teknoloji geliştirme bölgelerinde sonuçlandırılan ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan ürün için; projenin başarıyla tamamlanma tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içerisinde ürüne konu projenin başarılı bir şekilde tamamlandığını gösteren ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından elektronik ortamda onaylanan veya Teknoloji Geliştirme Bölgesinden alınan proje bitirme belgesi ile başvuru yapılması esastır.

  • Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürün için; başarı ile sonuçlandırıldığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde başarı ile sonuçlandırıldığına ilişkin kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinden alınan belge ile destek programına başvuru yapılması esastır.
  • 12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen ar-ge ve yenilik faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürün için; ürüne konu projenin Ar-Ge Merkezinde tamamlandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde destek programına başvuru yapılması esastır.

Destek Üst Limitleri:

– Düşük ve orta düşük teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 700.000

(yediyüzbin) TL ve geri ödemesiz 300.000 (üçyüzbin) TL olmak üzere toplam 1.000.000 (birmilyon) TL’dir. Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL ve geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (altımilyon) TL’dir.  

Programın Süresi: 8- 36 Ay

Erken Ödeme

Yatırım projesi kapsamında işletmenin talep etmesi halinde teminat karşılığında erken ödeme yapılabilir. Erken ödeme tutarı, desteklemeye ilişkin komite kararında belirtilen tahmini geri ödemeli destek tutarının %35 (otuz beş)’ini geçemez.

Destek Detayları: Yatırım projesi başvurusu aşağıda sayılan destek kalemlerinden en az ikisini içermelidir.

Makine-Teçhizat Desteği

  • İşletmeye; yatırım projesine konu ürünün üretilmesi ile ilişkili olan makineteçhizat ve kalıp giderleri için geri ödemesiz ve geri ödemeli destek birlikte veya sadece geri ödemeli destek sağlanır. Geri ödemesiz destek üst limitine ulaşılması nedeniyle geri ödemesiz destek ödemesi yapılamadığı durumlarda sadece geri ödemeli destek talep edilebilir veya sadece geri ödemeli destek ödemesi yapılabilir. Alınacak makine-teçhizatın yerli malı olması durumunda geri ödemesiz destek oranına %15 ilave edilir.

Destek kapsamında alınacak makineteçhizat ve kalıbın yeni olma şartı aranır. Ancak daha önceden ithal edilmiş makine-teçhizat, ithal edildiği tarihte yeni olması şartıyla, yatırım projesi başvuru tarihi itibariyle en fazla 3 (üç) yaşında ise destek kapsamında değerlendirilir.

Üretim Hattı Tasarım Giderleri Desteği

  • İşletmenin yatırım projesine konu ürüne yönelik üretim hattı tasarımı giderlerine geri ödemesiz ve geri ödemeli destek birlikte veya sadece geri ödemeli destek sağlanır.
  • Üretim hattı tasarım giderleri için desteklemeye esas tutar; makine-teçhizat ve kalıp giderleri için onaylanan toplam desteklemeye esas tutarın % 3 (üç) ’ünü geçemez.

Yazılım Giderleri Desteği

  • İşletmeye, yatırım projesine konu ürünün üretilmesi ile ilişkili olan yazılım giderleri kapsamında yeni alınacak yazılımın lisans bedeli ve/veya proje süresi içindeki zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için geri ödemesiz ve geri ödemeli destek birlikte veya sadece geri ödemeli destek sağlanır.

Personel Gideri Desteği

  • Yatırım projesi kapsamında yeni istihdam edilecek personel için geri ödemesiz destek verilir. Yatırım projesinin başlangıç tarihinden sonra işletmede istihdam edilmiş personel yeni istihdam sayılır. Yeni personelin yatırım projesinin başlangıç tarihinden 4 (dört) ay öncesine kadar işletme tarafından istihdam akdinin feshedilmemiş olması esastır.

Eğitim ve Danışmanlık Desteği

  • Eğitim giderleri desteği, yatırım projesinde görev alan personelin, desteklenen makine-teçhizat ve yazılımların satın alındığı hizmet sağlayıcıdan ilgili makine-teçhizat ve yazılımların kullanımına ilişkin alacağı eğitim hizmeti giderlerini kapsar.
  • Danışmanlık desteği, işletmenin; yatırım projesini geliştirmesine ve uygulanmasına yönelik olarak, yurt içi/yurt dışındaki üniversitelerden, Teknoloji Transfer Ofislerinden, Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetici şirketlerinden, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde/Teknoloji Transfer Ofislerinde görevlendirilmiş öğretim elemanlarından, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde firması bulunan öğretim elemanlarından, mühendislik faaliyetleri ile ilgili teknik danışmanlık veren hizmet sağlayıcıdan, 05 Şubat 2019 tarih ve 30677 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan KOBİ Rehberliği ve danışmanlardan, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından KOBİ Danışmanı olarak belirlenmiş kişilerden veya kamu kurum/kuruluşları tarafından kurulmuş araştırma merkezleri/enstitülerinden; teknik, tasarım, mühendislik, finans vb. konularda alacağı danışmanlık hizmeti giderlerini kapsar.
  • İşletmenin eğitim ve danışmanlık giderlerine geri ödemesiz ve geri ödemeli destek birlikte veya sadece geri ödemeli destek sağlanır.
  • Bu desteğin üst limiti yatırım projesi konusu ürünün düşük veya orta düşük teknoloji alanında yer alması halinde 30.000 TL (otuzbin) TL, orta yüksek veya yüksek teknoloji alanında yer alması halinde 150.000 (yüzellibin) TL’dir.

Tanıtım Ve Pazarlama Giderleri Desteği

  • Yatırım projesine konu ürünün görsel medyada tanıtımına ilişkin giderlerine, dijital reklam/tanıtım (sosyal medya reklamları, arama motoru optimizasyonu vb. giderlerine, yurt içi ve yurt dışı basılı reklam (gazete, dergi) giderlerine, broşür/katalog basımı giderlerine ve yurt dışı fuarlara katılım giderlerine geri ödemesiz ve geri ödemeli destek birlikte veya sadece geri ödemeli destek verilir.
  • Bastırılan broşür ve katalogda KOSGEB logosu ve internet adresinin (www.kosgeb.gov.tr) yer alması gerekir.
  • Yurt dışı fuarlara katılım giderleri; stand kirası, stand yapımı, stand dekorasyonu, nakliye ve depolama giderleri ile nakliye sigortası giderlerini kapsar.
  • İzleyici tarafından tanıtım ve pazarlama giderlerine ilişkin hizmetlerin alındığını gösteren belgeleyici dokümanlar görülmüş ve izleyici tarafından dönemsel izlemede hizmet alımının gerçekleştirildiği belirtilmiş ise destek ödemesi yapılır.
  • Bu desteğin üst limiti 200.000 (iki yüz bin) TL’dir.

Programdan Yararlanma Koşulları

  1. a) KOSGEB ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge veya yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya
  2. b) Patent belgesi ile koruma altına alınan veya c) Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan veya ç)Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim belgesi alınan veya
  3. d) Yurt içi teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan işletmelerin, bölgede sonuçlandırdıkları ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya e) Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan veya
  4. f) 12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen ar-ge ve yenilik faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan prototip çalışması başarıyla tamamlanmış ürün için yapılması esastır. Ürün sahibi işletmeler veya ürünün fikri sınai mülkiyet ve telif haklarını sözleşme ile hak sahibinden devralmış işletmeler başvurabilir.

1) Ar-Ge veya yenilik projesi; kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenerek başarı ile sonuçlanmış ve başarı ile sonuçlandığına dair belgeye sahip olan işletmeler, projenin başarı ile sonuçlandırıldığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde programa başvuru yapabilirler. KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge veya yenilik projelerinin başarıyla tamamlandığını gösteren kurul karar formunun evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 5 (beş) yıllık süre hesaplanır.

2) Patent belgesi ile koruma altına alınan ürüne ait başvurularda; patent belgesinin veriliş tarihinin, başvuru tarihinden itibaren en fazla 5 (beş) yıl önce olması esastır. Patent belgesi ile koruma altına alınmış ürünlerde patentin işletmeye devrinin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleşmiş olması gerekir.

3) Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan ürün için doktora mezuniyet tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içinde destek programına başvuru yapılması esastır.

4) Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim Belgesi ile başvuru yapacak işletmelerin, TÜR Deneyim Belgelerinin geçerlilik süresi içerisinde destek programına başvuru yapması esastır. Başvuru yaptıkları tarih itibariyle TÜR Deneyim Belgelerinin geçerli olması gerekir. TÜR Deneyim Belgesinin geçerlilik tarihinin başlangıcı, belge üzerinde belirtilen ürünün piyasaya arz tarihidir.

5)Yurt içi teknoloji geliştirme bölgelerinde sonuçlandırılan ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan ürün için; projenin başarıyla tamamlanma tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içerisinde ürüne konu projenin başarılı bir şekilde tamamlandığını gösteren ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından elektronik ortamda onaylanan veya Teknoloji Geliştirme Bölgesinden alınan proje bitirme belgesi ile başvuru yapılması esastır.

6) Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürün için; başarı ile sonuçlandırıldığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde başarı ile sonuçlandırıldığına ilişkin kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinden alınan belge ile destek programına başvuru yapılması esastır.

7) 12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen ar-ge ve yenilik faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ürün için; ürüne konu projenin Ar-Ge Merkezinde tamamlandığı tarihten itibaren 5 (beş) yıl içerisinde destek programına başvuru yapılması esastır.

 

Destek Üst Limitleri: – Düşük ve orta düşük teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 700.000 (yediyüzbin) TL ve geri ödemesiz 300.000 (üçyüzbin) TL olmak üzere toplam 1.000.000 (birmilyon) TL’dir. Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL ve geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (altımilyon) TL’dir.

Programın Süresi: 8- 36 Ay

 

Erken Ödeme

Yatırım projesi kapsamında işletmenin talep etmesi halinde teminat karşılığında erken ödeme yapılabilir. Erken ödeme tutarı, desteklemeye ilişkin komite kararında belirtilen tahmini geri ödemeli destek tutarının %35 (otuz beş)’ini geçemez

Köksal Danışmanlık

Danışmanlık Hizmetleri

Köksal Danışmanlık

Proje Hizmetleri

Köksal Danışmanlık

Diğer Hizmetler