t

20 yıllık tecrübe ile, işinizi ve işletmenizi büyütmek ve geliştirmek için profesyonel çözümler sunuyoruz.

  1. PAZARA GİRİŞ BELGESİ DESTEĞİ:

 

Şirketlerin üretimini ve/veya ihracatını yaptıkları ürünlere ilişkin aldıkları pazara giriş belgesi ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine yönelik giderleri %50 oranında ve şirket başına 11.183.893 TL’ye kadar desteklenir. Pazara giriş belgesi desteği çerçevesinde şirketlerin Bakanlıkça belirlenen listede yer alan belgelere ilişkin, desteklenmeyen gider kalemleri haricinde kalan ve pazara giriş belgesinin alınmasında ve/veya yenilenmesinde zorunlu olarak gerçekleştirilen giderler desteklenir. Tarım ürünleri analizine ilişkin akreditasyon ücreti destek kapsamındadır.

Pazara giriş belgesi desteği çerçevesinde aşağıda belirtilen gider kalemleri desteklenmez:

  • Eğitim ve danışmanlık hizmetleri
  • Yol ve konaklama masrafları
  • Tarım ürünlerine ilişkin muayene ücretleri

 

  1. YURT DIŞI MARKA TESCİL DESTEĞİ

 

Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri %50 oranında 4 yıl süresince yıllık 2.096.497 TL’ye kadar desteklenir. Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının aşağıda belirtilen giderleri desteklenir:

  • Yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka/patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme, avukatlık ile ilgili bütün zorunlu giderleri,
  • Yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık giderleri,

 

  1. PAZARA GİRİŞ PROJESİ HAZIRLAMA DESTEĞİ

 

İhracatçı birliği üyesi şirketlerin sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri %50 oranında 557.727 TL’ye kadar destek verilmektedir. Ön onaylı bir destek programıdır. Başvurular; Bakanlık tarafından içerik, şekil ve bütünlük açısından incelenir. Başvuru kapsamında sunulan belgelere yönelik olarak yapılan ön inceleme çalışmasında şirkete ilişkin aşağıdaki konulardaki yetkinlikler de değerlendirilir:

  • Mevcut üretim yetkinliği ve geliştirme potansiyeli,
  • Pazarlama ve satış,
  • Bilgi sistemleri yönetimi,
  • Finansal performans,
  • Organizasyon ve insan kaynakları,
  • Üst yönetimin projeyi sahiplenme düzeyi.

 

 

  1. YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ

 

Yeni ihraç pazarları yaratılması ve geleneksel pazarlarda pazar payımızın artırılması için Türkiye’de sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketlerin yurt dışı pazarlar hakkında bilgi sağlaması ve potansiyel alıcılarla iş görüşmeleri yapmaları amacıyla yurt dışında gerçekleştirdikleri araştırma seyahatini ifade eder.

 

Şirketler tarafından Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteğine İlişkin Genelge çerçevesinde onaylanan ihracat planında yer alan hedef pazarlara yönelik gerçekleştirilen yurt dışı pazar araştırması faaliyeti desteklenir.

Yurt dışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler %50 oranında ve yurt dışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 278.091 TL kadar desteklenir.

 

Bir yurt dışı pazar araştırması gezisi kapsamında en fazla iki şirket çalışanının aşağıda belirtilen giderleri desteklenir:

  • Ulaşım: Uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretleri
  • Konaklama: Konaklama kişi başına günlük 6.952 TL’ye (oda + kahvaltı) kadar desteklenir.

 

 

  1. YURT DIŞI FUAR KATILIM DESTEĞİ

 

Yurt dışı fuar organizasyonlarına veya Ticaret Bakanlığınca belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara stand ile katılım sağlayan üretici/pazarlamacı ve Türkiye’de yerleşik ihracatçı birliğine üye şirketler desteklenmektedir. Pazarlamacı niteliğini haiz katılımcılar yurt dışı fuarlara akdettikleri pazarlama sözleşmesi çerçevesinde katılım sağlarlar. Pazarlamacı katılımcının desteklenebilmesi için sözleşme ilişkisi kurulan üreticinin şirket niteliğini haiz olması gerekir.

 

 

FUAR TÜRÜ

DESTEK TUTARI

DESTEK ÜST SINIRI (2024)

Genel Fuar

Desteğe Esas Tutar (TL) x Katılım m2

Her fuar için ortalama maliyetlerle 1 m² başına ödenecek desteğin tutarı «Desteğe Esas Tutar» olarak Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

418.681 ₺

Sektörel Fuarı

698.317 ₺

Prestijli Fuar

(Yılda En fazla 2 Fuar)

2.096.497 ₺

 

 

  1. YURT İÇİ FUAR KATILIM DESTEĞİ

 

Ticaret Bakanlığınca desteklenen yurt içi fuarlara stand ile katılım sağlayan üretici/pazarlamacı ihracatçı birliğine üye şirketler desteklenmektedir. Pazarlamacı niteliğini haiz katılımcılar yurt içi fuarlara akdettikleri pazarlama sözleşmesi çerçevesinde katılım sağlarlar. Pazarlamacı katılımcının desteklenebilmesi için sözleşme ilişkisi kurulan üreticinin şirket niteliğini haiz olması gerekir.

 

KATILIMCI FİRMA DESTEĞİ

DESTEK ORANI

ÜST SINIR (TL)

Fuar Katılım Desteği
*(Yer kirası ve Stant harcamaları)

%50

222.472 ₺

•  Stand Harcamaları: standın tasarımı, konstrüksiyonu, kurulumu ile raf, askılık, ışıklandırma, halı, masa ve sandalyeye ilişkin harcamaları içerir.

 

  1. ŞİRKET VE MARKA ALIM DESTEĞİ

 

Yurt dışı şirket ve yurt dışında yerleşik şirkete ait marka alımı desteği kapsamında, şirketlerin  yurt dışında yerleşik şirket ve marka alımı amacıyla satın aldıkları mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderlerin desteklenmesi sağlanmaktadır.

 

  • Yurt dışında yerleşik şirket ya da markaların alımına yönelik ihtiyaç duyulan mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler %50 oranında ve yıllık 8.387.534 TL’ye kadar desteklenir. Yurt dışında yerleşik şirketin ileri teknolojiye sahip nitelikte olması halinde destek üst limiti 20.971.151 TL’ye kadar çıkarılabilir. İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz ve dövize endeksli krediler de 2 puanı toplam 125.831.543 TL’ye kadar desteklenir.
  • Yurt dışında yerleşik şirkete ait markanın alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı toplam 83.887.695 TL’ye kadar desteklenir.

 

  1. KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİ DESTEĞİ

 

Ara malı üreten (tedarikçi) firmaların, küresel firmaların tedarik zincirine girebilmelerini teminen; küresel tedarik zinciri yetkinlik projesi kapsamındaki giderleri ve küresel tedarik zincirine yönelik yurt dışı depo kira gideri ile depolama hizmetlerine ilişkin giderleri desteklenir.

 

 

  • Küresel tedarik zinciri yetkinlik projesi kapsamında şirketlerin; Makine-Ekipman-Donanım-Yazılım alımı, eğitim-danışmanlık-sertifikasyon-test/analiz-ürün doğrulama giderleri 2 yıl süresince %50 oranında ve şirket başına 943.848 TL’ye kadar desteklenir.
  • Küresel tedarik zincirine yönelik olarak yurt dışı ana sanayiye orijinal parça üreten ve/veya tedarik eden şirketlerin Türkiye’de üretilen ürünlerinin pazarlandığı; yurt dışı depo kira gideri ile Depolama hizmetlerine (yükleme, boşaltma, elleçleme) ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 11.183.893 TL’ye kadar her bir ülke için en fazla 4 yıl süresince desteklenir. (Bir şirket bu destekten en fazla 25 birim için yararlanabilir.)

 

 

 

  1. YURT DIŞI BİRİM KİRA DESTEĞİ

 

Şirketlerin Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerinin kira giderleri ile paylaşımlı ofislere ilişkin üyelik giderleri her bir birim başına yıllık 5.591.174 TL’ye kadar %50 oranında desteklenmektedir.

 

Türkiye’deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilir. Bu durumda yurt dışındaki şirket ile Türkiye’deki ana şirket arasında organik bağın olması gerekir. Türkiye’deki ana şirket ile yurt dışındaki şirket arasında organik bağın olduğuna aşağıdaki hallerde hükmedilir:

  • Şirketin tüzel kişilik olarak yurt dışındaki şirkete ortak olması,
  • Şirketin tüm ortaklarının yurt dışındaki şirkete ortak olması,
  • Şirketin en az % 51’ine sahip ortak veya ortaklarının yurt dışında açılan şirkete ortak olması,
  • Şirketin halka açık olması halinde; halka açıklık oranı düştükten sonra şirketin %51’ine sahip ortak ya da ortakların yurt dışında açılan şirkete ortak olması.

 

 

  • YURT DIŞI TANITIM DESTEĞİ

 

Şirketlerce veya şirketin organik bağının bulunduğu yurt dışı şirketi veya şubelerince Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin aşağıda yer alan giderler desteklenir.

  • TV/Radyo, İnternet, Basılı Tanıtım, İç ve Dış Mekânlarda Gerçekleştirilen Tanıtım, Özel Tanıtım Giderleri ve Diğer Tanıtım Harcamaları

 

  • Yurt dışı birimi bulunan şirketlerin, Türkiye’de üretilen ürünler ile ilgili yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri; %50 oranında ve yurt dışı birimin bulunduğu her bir ülke için yıllık 989.354 TL’ye kadar desteklenir.

 

  • Desteklenen yurt dışı birimi bulunan şirketlerce, yurt dışı biriminin bulunmadığı ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri, yurt içi marka tescil belgesi bulunması ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla, %50 oranında ve yıllık en fazla 989.354 TL’ye kadar desteklenir.

 

  • Yurt dışı birimi bulunmayan ancak yurt içi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusu yapmış şirketlerce Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 183.893 TL’ye kadar desteklenir.

 

  • TASARIMCI ŞİRKET VE TASARIM OFİSİ DESTEĞİ

 

Tasarımcı şirketlerin ve ofislerin yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla;

  • Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirecekleri tanıtım harcamaları ile yurt dışı fuar katılımlarına ilişkin giderleri,
  • Yurt dışı birimlerinin;
    • Konsept mimari çalışmaları ve kurulum/dekorasyon giderleri,
    • Brüt kira giderleri ve bu birimlerin kiralanmasına ilişkin danışmanlık giderleri ile vergi/resim/harç giderleri,
  • Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamaları ile markalarının yurt dışında tescili, tescilinin yenilenmesi ve korunmasına ilişkin giderleri,
  • İstihdam edilen tasarımcılar ile modelistlerin brüt maaş giderleri,
  • Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alacakları danışmanlıklara ilişkin giderler desteklenir.

 

 

 

 

 

 

TOPLAM DESTEK ÜST LİMİTİ: 13.977.163 ₺

DESTEK KALEMİ

DESTEK ORANI

DESTEK LİMİTİ

SÜRE

 

TASARIMCI ŞİRKET

TASARIM OFİSİ

 

Tanıtım harcamaları/yurt dışı fuar katılımlarına ilişkin giderler

%50

4.193.767 ₺

3.354.859 ₺

4 yıl

 

Yurt dışı birimlerin konsept mimari çalışmaları ve kurulum/dekorasyon giderleri

1.397.407 ₺

838.135 ₺

 

Yurt dışı birimlerin brüt kira ve kira danışmanlığı giderleri ile vergi/resim/harç giderleri

2.795.587 ₺

2.236.315 ₺

 

Patent/faydalı model/endüstriyel tasarım tescili ve yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma giderleri

698.317 ₺

838.135 ₺

 

Tasarımcı/modelist istihdamı için brüt maaş desteği

2.096.497 ₺

4.473.403 ₺

 

Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alınan danışmanlık giderleri

2.795.587 ₺

2.236.315 ₺

 

 

 

  • GEMİ VE YAT SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN ŞİRKETLERE TASARIM DESTEĞİ

 

Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin alacakları tasarım hizmetine ilişkin giderleri en fazla 5 yıl boyunda %50 oranında ve yıllık 8.387.534 TL’ye kadar desteklenir.

 

  1. ÇOK KANALLI ZİNCİR MAĞAZA DESTEĞİ

 

Çok kanallı zincir mağaza desteği kapsamına alınan şirketlerin franchise/birimlerine yönelik yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma, pazar araştırması çalışması ve raporları, kira, tanıtım, temel kurulum/konsept mimari çalışma/dekorasyon giderleri 5 yıl süresince %50 oranında ve yıllık 180.000.000 TL’ye kadar desteklenir.

 

Çok Kanallı Zincir Mağazalar;

Müşteri-marka-perakende kanalı etkileşimini sağlamak üzere, fiziksel perakende mağazası, dijital ağ, cihaz, platformlar ile birden fazla temas noktası üzerinden müşteriye ulaşan, gıda dışı sektörlerde faaliyet gösteren, aynı tüzel kişi sahipliğinde bir merkeze bağlı olarak faaliyet gösteren; yurt içinde en az 100 fiziksel perakende mağazası bulunan perakende satış noktalarını ifade eder.